Interessant

Over Clay Soil

Over Clay Soil

Afbeelding door Flickr.com, met dank aan OakleyOriginals

Klei is een kleverige, zware grond die weinig organisch materiaal bevat en voor 50 procent uit kleideeltjes bestaat. Veel planten hebben moeite met het binnendringen van wortels in kleigrond, waardoor tuinders extra werk moeten doen om een ​​geschikte bodem te creëren.

Verbetering van kleigrond

Kleigrond kan worden verbeterd door een behandeling toe te passen die ervoor zorgt dat de grond kleine kruimels of korrels vormt. Deze behandeling kan simpelweg het opnemen van organische stof in de bodem zijn, zoals dierlijke mest, groen plantmateriaal of compost. Organische stoffen zoals veenmos, stro, zaagsel of schors worden langzaam afgebroken en kunnen de broodnodige stikstof uit de grond halen, dus voeg extra stikstof toe als je ze moet gebruiken.

Planten kweken in kleigrond

Sommige planten zijn kleitolerant, hoewel ze bij het planten speciale behoeften nodig hebben. Om planten in kleigrond te laten groeien, moet de grond voldoen aan de pH-eisen. Kleigrond is een alkalische grond met een pH van rond de 8, en de meeste zuurminnende planten hebben een pH-waarde van 4,0 tot 6,5 nodig. Je zult de grond jaarlijks moeten verzuren om aan de behoeften van die planten te voldoen. Bij het planten moet de kluit 2,5 cm boven de grond staan ​​voor elke 20 cm kluithoogte; vul dan het gat met organisch materiaal bestaande uit compost en turf grondig gemengd met de kleigrond. Voeg een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte toe aan de grond.

  • Klei is een kleverige, zware grond die weinig organisch materiaal bevat en voor 50 procent uit kleideeltjes bestaat.
  • Organische stoffen zoals veenmos, stro, zaagsel of schors worden langzaam afgebroken en kunnen de broodnodige stikstof uit de grond halen, dus voeg extra stikstof toe als je ze moet gebruiken.

Testen van bodemdrainage van klei

U kunt de afvoersnelheid van uw kleigrond testen door een gat te graven van ongeveer 30 cm diep en 30 cm breed. Dit kan wat werk vergen. Zodra je het gat hebt gegraven, vul je het met water. Als het meer dan 3 of 4 uur duurt om af te tappen, moet de grond vóór het planten worden aangepast. Zodra al het water is geïnfiltreerd, vult u het opnieuw om de absorptiesnelheid van reeds verzadigde kleigrond te bepalen. Een inch per uur is voldoende voor rozen, maar voor alles wat minder is, is bodemaanpassing nodig. Drainage van ongeveer 7,5 cm per uur is goed.

  • U kunt de afvoersnelheid van uw kleigrond testen door een gat te graven van ongeveer 30 cm diep en 30 cm breed.
  • Als het meer dan 3 of 4 uur duurt om af te tappen, moet de grond vóór het planten worden aangepast.

Klei-liefhebbende planten

Als uw grond veel klei bevat, wanhoop dan niet. Er zijn veel planten die klei heel goed kunnen verdragen en er ook goed in kunnen gedijen. Kleigrond is geweldig voor het kweken van bloeiende planten zoals asters, rozen, daglelies, Japanse iris en Susans met zwarte ogen. Andere planten die goed groeien in kleigrond die niet bloeien of niet bekend staan ​​om hun bloemen zijn varens, hosta's en buxus. Appel-, crabapple- en perenbomen doen het ook goed in kleigrond, evenals verschillende eiken- en kornoeljes.

Voors en tegens van Clay Soil

Kleigrond kan vocht vasthouden, maar het is ook traag doorlatend. Het is echter ook rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, kalium en magnesium. Vanwege het vermogen om zoveel vocht vast te houden, heeft de grond de neiging om in de winter te deining en in het voorjaar langzaam op te warmen.

  • Als uw grond veel klei bevat, wanhoop dan niet.
  • Appel-, crabapple- en perenbomen doen het ook goed in kleigrond, evenals verschillende eiken- en kornoeljes.


Bekijk de video: Pro Tip: Building on Expansive Clay Soil (Oktober 2021).