Informatie

Lama - Lama glama L.

Lama<em> - Lama glama</em> L.

Oorsprong en kenmerken van de Lama

Klasse: zoogdieren
Bestelling: Artiodattili
Familie: kameelachtigen
Genre: Lama
Soorten: glama L.

De Lama is een van de vier soorten Zuid-Amerikaanse kameelachtigen; de andere zijn lalpaca, guanaco en vicuna (Lama guanicoe Muller 1776 - Guanaco; Lama glama Linnaeus 1758 - Lama; Vicugna vicugna Molina 1782 - Vicuna; Vicugna pacos Linnaeus 1758 - Alpaca. Deze soorten zijn niet alleen gekweekt voor hun waarde zoals pakdieren, maar ook om vlees en wol te verkrijgen.
De komst van de Spaanse heersers leidde tot een afname van de kameelteelt, omdat oorlogen en vervolgens een gebrek aan belangstelling leidde tot hun willekeurige moord op voedsel; Bovendien zorgde de invoer van andere soorten vee (vee, paarden, schapen, enz.) ervoor dat de kameelachtigen naar de hoger gelegen gebieden werden verbannen, met name op de Andes-hooglanden, waar ze nog steeds worden gefokt.
Tegenwoordig heeft de lama-fokkerij zich redelijk goed verspreid in Noord-Amerika en Europa, zowel voor de productie van wol als omdat deze dieren de kuddes kunnen beschermen tegen de aanvallen van vele roofdieren.
Het lemmet heeft een minder dikke en kostbare vacht dan alpaca en heeft ook langere oren. Onder de Andes-populaties is het traditioneel om de lange oren van lama's te versieren met zeer kleurrijke strikken die hun identificatie in het weiland vergemakkelijken. De lama's spuwen onderling, wanneer ze zich bedreigd voelen of om hun medemens op afstand te houden.
Lama's kunnen tot 20 jaar leven.
Gewicht: tussen 120 en 150 kg
Schofthoogte: tot 120 cm, soms tot 130 cm.
Vachtkleur: monochroom, bruin en zwart, vlekkerig of appaloosa.
Dracht: 330-360 dagen.


Lama (website foto)

Binnenlands mes - Lama glama

Binnenlandse lama - Lama glama

Catamarca lama vlees

Lamavlees is een traditioneel gerecht van de kleine gemeenschappen van de regio Catamarca, ten noorden van Argentiniƫ, met name het historische broedgebied is het dorp Antofagasta de la Sierra, waar ze worden gehouden om te grazen op de heide op ongeveer 4000 meter hoogte.
Hoewel het een lager vetgehalte heeft en meer vezelachtig is, is lama-vlees altijd op dezelfde manier gekookt als rundvlees, voor gebraad, stoofschotels of empadanas. Het is uitstekend zowel gestoofd als gegrild. Een typisch gerecht is een stoofpotje met lamavlees, quinoa en aardappelen uit de Andes.
De consumptie van lama-vlees is zoals gewoonlijk alleen in kleine bergdorpen bestand tegen communicatie met andere gemeenschappen en wordt door sommige andere bevolkingsgroepen soms met minachting "voedsel van de Indianen" genoemd. De inwoners van deze dorpen voeden zich alleen met wat ze verbouwen en fokken, maar om historische en culturele redenen overwegen ze wat uit de stad komt, inclusief koeienvlees, superieur aan inheemse producten.
De kleine vraag naar producten die van dit dier zijn afgeleid, samen met de verandering in voedingsgewoonten van de lokale bevolking, leiden tot een geleidelijke stopzetting van de lamateelt in de regio Catamarca. Catamarca lama is een Slow Food Presidium www.fondazioneslowfood.com.


Video: Llama Sounds. Llama Alarm Cry (Oktober 2021).