Informatie

Hondenrassen: Basenji

Hondenrassen: Basenji

Oorsprong, classificatie en geschiedenis

Herkomst: Zambia (Centraal-Afrika).
F.C.I-classificatie: Groep 5 - Spitz- en primitieve honden.

De Basenji is een ras dat oorspronkelijk uit Afrika komt en wordt daarom ook wel "Hond van Congo" genoemd. De eerste sporen zijn gevonden in graven en graffiti, daterend van vijfduizend jaar geleden. Het is ontdekt door Europese ontdekkingsreizigers. In 1934 werd het eerste exemplaar in Europa geïntroduceerd. Op de lange duur toerde hij samen met de Afrikaanse stammen, die hem aanbaden en die ze in de bossen gebruikten als geleidehond, door de bossen en hooglanden. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om de hellingen te volgen en om de aanwezigheid van prooien of woeste dieren in de buurt aan te geven. Hij werd ook veel gebruikt voor de jacht op klein wild. Het werd vergeleken met een klein hert vanwege zijn snelheid en behendigheid van bewegingen. Sommige experts en wetenschappers beweren ook dat deze kleine hond inderdaad de stamvader is van de "Terriers". Basenji was een bekende en populaire hond in het oude Egypte. Hij was de favoriete hond van veel farao's. Het is een ras dat altijd een bepaalde zuiverheid heeft behouden. Het waren vooral Engelse fokkers die enkele van de beste exemplaren selecteerden. Afgezien van Engeland is het vrij zeldzaam in Europa. Zelfs in Italië is het niet wijdverbreid.

Algemeen aspect

Kleine hond, mesomorfe mesocefalie. Het is een heel bijzonder ras. Een van de bijzonderheden van dit ras, dat velen niet kennen, is dat het nooit blaft. Hij is een hond met de juiste verhoudingen en met een uitstekende constructie. Solide en droge spieren. Heel goed gebouwd. Harmonisch in kenmerken, expressie en gang. Het heeft een karakteristieke staart opgerold op de staart en oren rechtop op het hoofd.

Karakter

De Basenji is een zeer schone hond, hij kan zelfs worden omschreven als de schoonste onder honden. Het wordt niet alleen thuis niet absoluut vies, het reinigt zichzelf ook persoonlijk als een kat en is van nature vrij van stank. Het is een bijna stil ras, het blaft nooit. Hij ziet er slim uit. Het is een redelijk gehoorzaam en trouw ras. Hij is absoluut een perfecte metgezel voor het hele gezin. Ook geschikt om fulltime met kinderen door te brengen. Aanpassing is er niet, en ook al komt hij oorspronkelijk uit Afrika, hij past zich probleemloos aan Europese huizen aan. Het blijkt altijd levendig, feestelijk en vrolijk.

Basenji (fotowww.dogbreeds.me)

Basenji (foto http://dogs.thecahyana.com)

Standaard

Hoogte:
- mannetjes ongeveer 42,6 cm
- vrouwtjes ongeveer 40 cm
Gewicht:
- mannetjes ongeveer 10,8 kg
- vrouwtjes ongeveer 9,9 kg

Stam: met goed ingedaalde borst en van gemiddelde breedte. Het lichaam is kort en recht, met goed omcirkelde ribben, met voldoende ruimte voor het hart. Het borstbeen daalde; de korte nier, de goed ontworpen buik.
Kop en snuit: middelmatig breed, niet grof en goed gebeiteld; versmalt tot ooghoogte: het is duidelijk verschillend; de schedel is plat. De snuit verdunt na de ogen naar de neus en is minder lang dan de schedel. Wanneer de oren recht worden, ontstaan ​​er rimpels aan de voorkant van het hoofd, waardoor de hond een verbluffend uiterlijk krijgt, kenmerkend voor de Basenji. Overdreven vorming van dergelijke plooien moet worden vermeden.
Truffel: zwart is meer gewild.
Tanden: regelmatig uitgelijnd en compleet in aantal en ontwikkeling.
Hals: van goede lengte, duidelijk uitkomend uit de schouders. Goed geplaatst in de kofferbak en schuin. Het onderste deel van de keel is behoorlijk vol en de nek is heel duidelijk en gespierd.
Huid: zeer ontspannen.
Ledematen: recht, met het rechter bot, met goed gedefinieerde pezen. De middenhandsbeentjes zijn vrij recht. Robuust en gespierd, met een lang dijbeengedeelte en goed ingedaalde hakken.
Musculature: droog en duidelijk.
Bovenste lijn: recht en stevig.
Staart: met hoge kruising en vormt een of twee ringen. Het moet stevig zijn aan een van de zijkanten van de croupe.
Haar: kort en zijdeachtig.
Toegestane kleuren: vos met witte vlekken en uiteinde van de witte staart. Er worden ook witzwarte, witzwarte vuuronderwerpen gevonden. De kastanje is soms erg donker door een sterk geaccentueerde zwarte pigmentatie; in dit geval zijn de witte vlekken erg klein. Crèmekleurige onderwerpen mogen niet worden tentoongesteld en zijn uitgesloten van fokken.
Meest voorkomende defecten: prognathisme, enognatisme, cryptorchidisme, monorchidisme, niet-standaard maatregelen, kleine ogen, zachte rug, staart te lang of erg versleten, depigmentatie van de truffel, verkeerde beweging, crèmekleurige vacht, gebrek aan premolaren, afwijkende kaak, geen rechte benen.

samengesteld door Vinattieri Federico - www.difossombrone.it


Video: 16 Basenji puppies will melt your heart! (Oktober 2021).