Informatie

Hondenrassen: Whippet

Hondenrassen: Whippet

Oorsprong, classificatie en geschiedenis

Herkomst: Groot-Brittannië.
F.C.I-classificatie: Groep 10 - windhonden.

Dit ras is geboren in het noorden van Engeland. Hij werd geselecteerd door mijnwerkers uit Northumberland die, om wat vrije tijd in de open lucht door te brengen, gokten op de beren van hun honden, gelanceerd om wilde konijnen te achtervolgen. Deze mensen zijn erin geslaagd een ras te selecteren waarvan de constructie perfectie en functionaliteit heeft die gelijk is aan die van een machine. Om bij de Whippet te komen, ontmoetten de mijnwerkers kleine terriërs met "Greyhounds" en "Italian Greyhounds". Helaas is er geen documentatie over fokken, dus we kunnen de afleiding van dit ras niet met zekerheid geven. Toen honden die door mijnwerkers waren gefokt, ras werden, worden de meest uiteenlopende vermoedens gemaakt over hun oorsprong. Er zijn mensen die beweren dat de Whippet het product is van de kruising tussen de "Bedlington Terrier" en de "Manchester Terrier", anderen ontlenen hem in plaats daarvan aan de kruising tussen een windhond en de nu verdwenen "English Old White". Het ras werd geregistreerd in de boeken van de Kennel Club in Londen in 1892. Tegenwoordig is het ras over de hele wereld wijdverbreid, zowel voor sportief gebruik als als familiehond. Tot op de dag van vandaag neemt het ras in Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk deel aan racecompetities.

Algemeen aspect

Bijna middelgrote hond. Het weerspiegelt een uitgebalanceerde combinatie van spierkracht en kracht, gecombineerd met de elegantie en gratie van de lijnen. Gebouwd voor snelheid en werk. Elke vorm van overdrijving moet worden vermeden; met vacht van elke kleur met kort haar, fijn en glad. Op het eerste gezicht kan deze hond, een verkleinde versie van de "Greyhound", verschijnen. Mannetjes moeten testikels hebben met een normaal uiterlijk, goed ingedaald in het scrotum.

Karakter

Whippet is een ideale metgezel. Het past zich perfect aan de familie- en sportomgeving aan. Zoet, evenwichtig en aanhankelijk temperament. Geboren om snel te rennen over korte afstanden, met een scherp gezichtsvermogen. Hij is een lieve, geduldige en rustige familiehond, die graag in het comfort van zijn huis woont. Hij is erg gehecht aan zijn meesters; hond geschikt voor direct contact met kinderen.

Vrouwtje met Whippet puppy (foto www.delcalamidoro.it)

Whippet (foto www.delcalamidoro.it)

Standaard

Hoogte:
- mannetjes tussen 47 en 51 cm
- vrouwtjes tussen 44 en 47 cm.

Stam: zeer hoge en zeer brede borst in het hartgebied; borstbeen goed afgedaald en goed ontworpen; brede, stevige rug, een beetje lang, die een lichte convexiteit heeft ter hoogte van het lumbale gebied zonder gebogen te worden. De lendenen geven een indruk van kracht en kracht; de ribben zijn goed omcirkeld, gespierd ter hoogte van de rug.
Hoofd en snuit: lange, dunne kop, platte schedel die naar de snuit toe versmalt, met een lichte stop, vrij breed tussen de ogen. Krachtige kaken met pure lijnen.
Truffel: zwart van kleur.
Tanden: sterke kaken, met perfecte, regelmatige en complete tanden. Schaar sluiting.
Hals: lang, gespierd, elegant gebogen.
Oren: roosvormig, klein en fijn getextureerd.
Ogen: ovaal, helder, met een zeer levendige uitdrukking.
Ledematen: voorkant recht en loodrecht, niet te ver uit elkaar; sterke en licht flexibele middenhandsbeentjes, ellebogen goed onder de romp geplaatst.
Schouder: schuin en gespierd.
Gangwerk: losse bewegingen, achterpoten buigen.
Musculature: goed gevormd en duidelijk.
Staart: zonder franjes, lang, parade, licht gebogen gedragen tijdens de actie, maar nooit boven de rug.
Huid: goed hechtend aan het lichaam.
Haar: fijn, kort en compact.
Toegestane kleuren: alle kleuren en kleurencombinaties worden geaccepteerd.
Meest voorkomende defecten: elke afwijking van de norm moet worden beschouwd als een defect dat moet worden bestraft op basis van de zwaartekracht.

samengesteld door Vinattieri Federico - www.difossombrone.it


Video: Whippet Summertime (Oktober 2021).